We hebben het voorrecht om in één van de oudste en mooiste steden van Nederland te wonen. Een stad die mede zo mooi kan zijn door de onmisbare combinatie met de omliggende dorpen en ommelanden, die Deventer een lommerrijk, groen aanzien geven.
Deventer straalt geschiedenis uit en ademt cultuur. Kunst en cultuur verrijken ons leven en vergroten onze betrokkenheid bij de samenleving. Daarnaast hebben zij ook economische waarde. De waarde van kunst en cultuur vereist een ambitieuze en passende cultuurvisie die wij opstellen samen met cultuurmakers.
Een sterk Deventer kan niet zonder een verrijkende programmering, die ons helpt ontspannen, vermaken, verbazen en nadenken. Daar gaan we stevig mee aan de slag.
Deventer heeft een rijk en veelzijdig cultureel leven met podia, musea en vele andere voorzieningen en een grote verscheidenheid aan activiteiten. Voor een middelgrote stad heeft Deventer relatief veel kunst en cultuur te bieden. Dat is mede te danken aan de vaak verrassende en vernieuwende initiatieven in onze stad. Deventer initiatieven, hoe veelzijdig ze ook zijn, hebben vrijwel allemaal gemeen dat ze eigenzinnig zijn, een zekere tegendraadsheid tonen. In Deventer wordt historie met toekomst verbonden. Op bijzondere erfgoedlocaties ontpoppen initiatieven die ons inspireren. Zij krijgen de ruimte om te experimenteren en te groeien.
Deventer heeft een rijke historie en een al even rijke erfgoedcollectie, met honderden rijks- en gemeentelijke monumenten waaronder het IJsselfront, het Bergkwartier en de Atheneumbibliotheek. Overal zijn de invloeden zichtbaar van de Hanze en de Moderne Devotie.
De geschiedenis van de stad vormt de verbindende kracht tussen Deventenaren. Wij zijn trots op onze stad en dorpen en onze historie. Erfgoed is er niet alleen om te behouden, maar zeker ook om te benutten als decor voor culturele activiteiten. Zo krijgt de historie betekenis bij de vormgeving van de samenleving en kan iedereen in de publieke ruimte ervan genieten.
Een hoogwaardig, uitdagend en prikkelend cultureel klimaat hoort bij de cultuurstad Deventer. Dat geldt in de stad als ook daarbuiten, in de dorpen en het landelijk gebied. Kunst en cultuur verrijken ons leven en vergroten de betrokkenheid bij onze omgeving. Door cultuur samen te beleven, zijn mensen met elkaar verbonden. Naast deze intrinsieke waarde bieden kunst en cultuur ook een belangrijke meerwaarde voor de economische vitaliteit van Deventer. De historische binnenstad met haar middeleeuws stratenpatroon trekt ieder jaar meer toeristen. De grote culturele evenementen brengen jaarlijks vele honderdduizenden bezoekers naar Deventer. De aanwezigheid van goede culturele voorzieningen met een aantrekkelijke programmering, met name voor jongeren, maakt Deventer interessant als vestigingsplaats voor hoger opgeleiden. De culturele sector draagt op die manier bij aan de ontwikkeling van de kenniseconomie. Creativiteit speelt bovendien een doorslaggevende rol bij het innovatief vermogen binnen bedrijven.
Meer informatie
2021 in vogelvlucht
Zoals ook in 2020 hebben de maatregelen om het corona virus onder controle te krijgen een ongekend grote impact gehad op de hele culturele sector. Ook in 2021 is het grootste deel van het jaar de culturele sector in Deventer dicht geweest. Grote evenementen zijn niet doorgegaan, voorstellingen en concerten konden maar mondjesmaat en voor veel minder publiek worden aangeboden, een groot deel van het amateur en verenigingsleven heeft stil gelegen. Musea en bibliotheken hebben iets meer ruimte gekregen om hun activiteiten aan te kunnen blijven bieden. Digitale activiteiten zijn waar mogelijk ontplooit en individuele makers hebben flink veel materiaal geproduceerd, maar over het algemeen heeft het culturele leven lang niet zo geboeid en gebloeid als waar ze toe in staat is. Het langere termijn karakter van de corona crisis heeft er zelfs voor gezorgd dat technisch, inhoudelijke en horeca personeel op zoek is gegaan naar andere banen, hetgeen de start van de sector na de crisis bemoeilijkt.
In november 2020 is het Uitvoeringsprogramma vastgesteld, met bijbehorende amendementen en moties. Hiermee is een concrete invulling gegeven aan de cultuurvisie en kon worden gestart met het werken in programmalijnen binnen de culturele sector, het toewerken naar meerjarige afspraken en het creëren van meer flexibele ruimte voor programmatische activiteiten. Het Uitvoeringsprogramma Cultuur 2021-2024 is onder invloed van de corona crisis van start gegaan met het eenjarig subsidiëren van de instellingen in 2021, daar de exploitatie van meerdere partijen onzeker bleef. De meerjarenplannen van de instellingen blijven gelden, middels addenda zijn de prestatieafspraken voor 2021 bijgesteld. De onderlinge samenwerking (door bijvoorbeeld gezamenlijk programma aanbod, onderling uitlenen van personeel) heeft de banden in de sector verstevigd en er is een traject gestart om ook bedrijfsmatige samenwerking tussen de instellingen te verstevigen.
Eind 2021 zijn, conform amendement van de raad, daar waar dat kon meerjarige subsidie afspraken 2022-2024 gemaakt binnen het huidige financiële kader. In enkele gevallen is besloten enkel voor 2022 te subsidiëren daar waar de langjarige prestaties in relatie tot de exploitatiemogelijkheden teveel onzekerheid met zich meenamen.
De nieuwe programmasubsidieregeling cultuur heeft zijn eerste volledige jaar gedraaid. In drie rondes zijn in totaal 51 aanvragen ingediend, verdeelt over de categorieën professionele culturele producties en presentaties, cultuureducatie en culturele projecten met meer economische betekenis. Onder de aanvragers zaten ook nieuwe partijen. De adviescommissie is uitgebreid met Apeldoorn, zodat ook in cultuurregio verband naar de culturele aanvragen werd gekeken. Omdat het programma minder subsidieaanvragen kreeg onder invloed van corona, is besloten het Coronaloket te verlengen om (individuele) makers en organisatoren te ondersteunen in het coronaproof ontplooien van activiteiten. Hiermee zijn 43 aanvragen gehonoreerd, met name voor makers in de hoek van muziek, beeldende kunst en erfgoed.
De ontvangen rijksmiddelen voor schade herstel als gevolg van de corona crisis komen ten goede aan de culturele sector. Deze zijn medio 2021 ingezet om de exploitatietekorten 2020 bij de culturele instellingen, verenigingen en stichtingen in het Deventer culturele veld te compenseren.
De geplande programmasessies om vorm en inhoud te geven aan het werken in programmalijnen, konden ook dit jaar geen doorgang vinden. Binnen en tussen de verschillende programmalijnen hebben zich, in gezamenlijkheid, echter wel ontwikkelingen voorgedaan.
Ontwikkelingen bij verschillende instellingen
In 2021 is de initiatieffase doorlopen van het project huisvesting Burgerweeshuis, volgens de Leidraad Grote Projecten. Eind januari 2022 heeft de gemeenteraad besloten om het project naar de volgende fase, de verkenningsfase, te brengen. Het besluit betreft het starten van de verkenningsfase op basis van het scenario ‘in een keer over’ naar de locatie Sint Olafstraat 5 (Stiho).
Daarnaast is door middel van een participatietraject met omwonenden van het Burgerweeshuis, gekomen tot een helder afsprakenkader, waarbinnen Burgerweeshuis in de tussentijd tot de verhuizing zo goed mogelijk kan exploiteren op de huidige locatie, waar de organisatie te maken heeft met een last onder dwangsom vanwege geluidsoverlast.
MIMIK opende haar deuren voor zover de coronamaatregelen dat toelieten. Publiek en vrijwilligers genoten van films en theater- en dansvoorstellingen in het nieuwe onderkomen van MIMIK. De horeca is door de maatregelen mondjesmaat open geweest, maar toch heeft het publiek smakelijk kennis kunnen maken met de nieuwe keuken. De organisatie heeft in 2021 vertrouwen opgedaan in de potentie van MIMIK voor de toekomst, zowel inhoudelijk als zakelijk, en ziet dat mede in de grote interesse voor zakelijk verhuur terug.
De Deventer Schouwburg is als gevolg van coronamaatregelen grote delen van 2021 gesloten gebleven. Wanneer het kon heeft het podium haar deuren geopend voor publiek, binnen de geldende restricties. In de zomer van 2021 is de initiatieffase voor de Nieuwe Keizer afgerond. In samenwerking met een gemeentelijk projectteam werkt de nieuwe directie aan de doorontwikkeling van het cultureel centrum in het project ‘De Nieuwe Keizer’, waarbij de Leidraad Grote Project wordt gevolgd. De toekomstige organisatie is beoogd zich te richten op het combineren van diverse functies, waaronder de schouwburgfunctie, een (zakelijk) congresfunctie, een verhuurfunctie voor amateurkunst en een horecafunctie. In 2021 hebben MIMIK en de Deventer Schouwburg één directeur gekregen. Hiermee is een stap gemaakt in het verder vormgeven aan de inhoudelijke en organisatorische samenwerking tussen de beide podiumkunsten instellingen.
Het Kunstcircuit bouwde haar intermediaire functie tussen cultuureducatie, uitvoering en het onderwijs, de amateursector en het sociaal domein verder uit door mede te faciliteren en organiseren wat er wel mogelijk was qua activiteiten binnen de geldende restricties, zoals debatten en kennis- en netwerkbijeenkomsten. Met succes zijn cultuureducatiemiddelen voor de periode 2021-2024 verworven in het kader van de provinciale regeling Cultuur aan de Basis. Daarnaast is Kunstcircuit actief betrokken bij de mogelijke doorontwikkeling van het cultureel centrum in De Nieuwe Keizer.
De Bibliotheek werkte verder aan het vernieuwend programmeren van een moderne bibliotheek in een steeds meer veranderende, meer digitale maatschappij. Samen met partners uit de stad en de programma’s meedoen, onderwijs en werk & inkomen wordt onderzocht welke rol de bibliotheek kan spelen in brede maatschappelijke vraagstukken.
Salland 1 heeft de zendmachtiging voor Deventer toegewezen gekregen en werkt, samen met Drtv, aan de vorming van een bovenlokale steekomroep met ruimte voor meer journalistiek kwaliteit.
De samenwerking met de stedelijke cultuurregio Stedendriehoek is voortgezet. De provincie Overijssel heeft met de versterkingsprogramma cultuur een impuls gegeven aan de culturele sector waar ook de Stedendriehoek gebruik van heeft kunnen maken. Het Theaterschip heeft samen met partners uit Apeldoorn en Zutphen (o.a. het NJON) meerjarige subsidie ontvangen voor De Werf, een plek voor startende makers in de podiumsector. Burgerweeshuis (en partners als De Nieuwe Oost – pop Deventer (BIS instelling) e.a.) hebben een meerjarige subsidie ontvangen voor STROOM, een ontwikkelplek voor muziek-makers. Met daarnaast ook de IJSSELBIËNNALE, die in 2021 landelijk succes boekte, wordt hiermee een enorme impuls gegeven aan het bovenlokale en regionale aspect van de culturele sector. Het Havenkwartier en eiland in Deventer krijgt hierdoor nog meer karakter. Het Kunstenlab heeft met meerjarige subsidie vanuit het Mondriaanfonds haar positie in de beeldende kunsten sector kunnen verstevigen en zet in op een stevige productie keten met aandacht voor de inzet van kunstenaars op domeinen buiten de kunst en cultuur.
Dit jaar gaven we concreet vorm aan convenant 2021-2024 met het Landsdeel Oost en het Ministerie van OCW en verstevigden we de samenwerking met de provincie en stedelijke regio Zwolle.
Erfgoed 2020
In 2021 zagen we dat het aantal kleine en grote ruimtelijke ontwikkelingen waarbij ruimtelijk Erfgoed betrokken was, verder toenam. Bij de gebiedsontwikkelingen van de Stadscampus van Topicus en de herontwikkelingen van de voormalige fabriekslocaties van Senzora, Roto-Smeets en Smyrna speelt Erfgoed een beeldbepalende rol. De gemeenteraad opdracht om behoud van de Cobercoschoorsteen te onderzoeken en stelde hiervoor ook middelen beschikbaar. Ook is de Uitvoeringsagenda ruimtelijk erfgoed opgesteld waaruit de beleidsopgaven voor de komende jaren naar voren komen. Daarnaast is op aangeven van de Erfgoedpartijen, een grote stap gezet in de waardering van mogelijk monumentale gebouwen in de 19de eeuwse schil rond de binnenstad. Het Beeldkwaliteitsplan voor de binnenstad is vastgesteld, waarbij de raad bijzondere aandacht vroeg voor het evenwicht tussen de duurzaamheidsambitie van de Gemeente Deventer en het Erfgoedbelang. Ook bij Archeologie vroegen de ruimtelijke ontwikkelingen om veel aandacht en inzet. Voorafgaand en tijdens het project Lebuïnuspleinen vond veel archeologisch onderzoek plaats.
De stichting Deventer Verhaal had door de Coronasituatie ook in een deel van 2021 te maken met een museumsluiting. Hiervan werd bij het Speelgoedmuseum gebruik gemaakt door de geplande verbouwing en herinrichting naar voren te halen en in september kon een prachtig vernieuwd Speelgoedmuseum worden geopend. Open Monumentendag kon door de versoepelde maatregelen wel weer fysiek plaatsvinden. HCO presenteerde in 2021 haar nieuwe naam: Collectie Overijsel. Deze nieuwe naam past bij een nieuwe inhoudelijke koers, met inzet op een duurzaam bruikbare Erfgoedcollectie Overijssel die informatie en inspiratie voor iedereen biedt, over verleden, heden en toekomst. De Athenaeumbibliotheek bleef in Coronatijd werken aan de (digitale) ontsluiting van haar collecties. Zo presenteerde ze in 2021 de Hidden Deventer App waarin Katharina Kerstkens je door het laat 15de eeuwse Deventer leidt.
Soort wijziging
Status
Doelstelling - Het vergroten van het aantal bezoekers
Het vergroten van het aantal bezoekers van binnen en buiten de gemeente aan culturele activiteiten.
Relatie met strategisch doel
Deventer straalt geschiedenis en ademt cultuur. Wij vinden kunst en cultuur belangrijk, niet alleen ter verrijking van ons leven, maar ook ter vergroting van onze betrokkenheid bij de samenleving. Een sterk Deventer kan niet zonder een verrijkende programmering, die ons helpt ontspannen, vermaken, verbazen en nadenken.
Wij zoeken meer verbinding met de samenleving. Participatie en actief burgerschap zijn onze uitgangspunten. Wij betrekken de inwoners zo goed mogelijk bij het opstellen van beleid en het uitvoeren van plannen. In de communicatie gebruiken we moderne media en sluiten we aan op bestaande kanalen in de verschillende wijken en dorpen. Afgelopen jaren zijn de criminaliteitscijfers gedaald en de gevoelens van veiligheid toegenomen. Wij willen deze lijn vasthouden.
Prestaties
Historie
Doelstelling - Het behouden en waar mogelijk vergroten van het aanbod en verscheidenheid aan cultuureducatie.
Het behouden en waar mogelijk vergroten van het aanbod en verscheidenheid aan cultuureducatie.
Relatie met strategisch doel
Deventer straalt geschiedenis en ademt cultuur. Wij vinden kunst en cultuur belangrijk, niet alleen ter verrijking van ons leven, maar ook ter vergroting van onze betrokkenheid bij de samenleving. Een sterk Deventer kan niet zonder een verrijkende programmering, die ons helpt ontspannen, vermaken, verbazen en nadenken.
Wij zoeken meer verbinding met de samenleving. Participatie en actief burgerschap zijn onze uitgangspunten. Wij betrekken de inwoners zo goed mogelijk bij het opstellen van beleid en het uitvoeren van plannen. In de communicatie gebruiken we moderne media en sluiten we aan op bestaande kanalen in de verschillende wijken en dorpen. Afgelopen jaren zijn de criminaliteitscijfers gedaald en de gevoelens van veiligheid toegenomen. Wij willen deze lijn vasthouden.
Prestaties
Historie
Doelstelling - Versterken Deventer cultureel klimaat
Het versterken van een Deventer cultureel klimaat dat inspireert en uitdaagt om cultuur te produceren en het culturele speelveld te vernieuwen.
Relatie met strategisch doel
Deventer straalt geschiedenis en ademt cultuur. Wij vinden kunst en cultuur belangrijk, niet alleen ter verrijking van ons leven, maar ook ter vergroting van onze betrokkenheid bij de samenleving. Een sterk Deventer kan niet zonder een verrijkende programmering, die ons helpt ontspannen, vermaken, verbazen en nadenken.
Wij zoeken meer verbinding met de samenleving. Participatie en actief burgerschap zijn onze uitgangspunten. Wij betrekken de inwoners zo goed mogelijk bij het opstellen van beleid en het uitvoeren van plannen. In de communicatie gebruiken we moderne media en sluiten we aan op bestaande kanalen in de verschillende wijken en dorpen. Afgelopen jaren zijn de criminaliteitscijfers gedaald en de gevoelens van veiligheid toegenomen. Wij willen deze lijn vasthouden.
Prestaties
Historie
Historie
Historie
Historie
Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2021
De uitgangspunten voor het te actualiseren vastgoedbeleid zijn vastgesteld, waarin onder andere is opgenomen dat we werken met kostprijsdekkende huur en niet met normhuur. We passen onze prestatie aan zodat we als programma aansluiten bij de nieuwe uitgangspunten vastgoedbeleidToelichting 2e kwartaal rapportage 2021
De uitgangspunten voor het te actualiseren vastgoedbeleid zijn vastgesteld, waarin onder andere is opgenomen dat we werken met kostprijsdekkende huur en niet met normhuur. We passen onze prestatie aan zodat we als programma aansluiten bij de nieuwe uitgangspunten vastgoedbeleidToelichting 3e kwartaal rapportage 2021
De uitgangspunten voor het te actualiseren vastgoedbeleid zijn vastgesteld, waarin onder andere is opgenomen dat we werken met kostprijsdekkende huur en niet met normhuur. We passen onze prestatie aan zodat we als programma aansluiten bij de nieuwe uitgangspunten vastgoedbeleidHistorie
Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2021
De werktitel ten aanzien van de plannen voor toekomst van het Cultureel Centrum is 'de Nieuwe Keizer'.Toelichting 2e kwartaal rapportage 2021
De werktitel ten aanzien van de plannen voor toekomst van het Cultureel Centrum is 'de Nieuwe Keizer'.Toelichting 3e kwartaal rapportage 2021
De werktitel ten aanzien van de plannen voor toekomst van het Cultureel Centrum is 'de Nieuwe Keizer'.Doelstelling - Zichtbaarheid en betrokkenheid cultureel erfgoed
Het vergroten van de zichtbaarheid van en de betrokkenheid bij het culturele erfgoed, zowel boven- als ondergronds.
Relatie met strategisch doel
Deventer straalt geschiedenis en ademt cultuur. Wij vinden kunst en cultuur belangrijk, niet alleen ter verrijking van ons leven, maar ook ter vergroting van onze betrokkenheid bij de samenleving. Een sterk Deventer kan niet zonder een verrijkende programmering, die ons helpt ontspannen, vermaken, verbazen en nadenken.
Wij zoeken meer verbinding met de samenleving. Participatie en actief burgerschap zijn onze uitgangspunten. Wij betrekken de inwoners zo goed mogelijk bij het opstellen van beleid en het uitvoeren van plannen. In de communicatie gebruiken we moderne media en sluiten we aan op bestaande kanalen in de verschillende wijken en dorpen. Afgelopen jaren zijn de criminaliteitscijfers gedaald en de gevoelens van veiligheid toegenomen. Wij willen deze lijn vasthouden.
Prestaties
Historie
Toelichting
Historie
Toelichting 3e kwartaal rapportage 2021
de realisatie hiervan heeft enige vertraging opgelopen en zal landen in Q1 2022Exploitatie
(bedragen x €1.000)
Primitieve begroting | Begroting na wijziging | Rekening Prognose | Verschil Prognose | |
Lasten | 15.234 | 17.836 | 17.515 | -322 |
Baten | 1.138 | 2.509 | 2.769 | 260 |
Voor resultaatbestemming | -14.096 | -15.327 | -14.745 | 582 |
Stortingen in reserves | 43 | 1.782 | 1.772 | -11 |
Puttingen uit reserves | 229 | 1.162 | 847 | -315 |
Na resultaatbestemming | -13.911 | -15.947 | -15.670 | 278 |
Budgetoverhevelingen
(bedragen x €1.000) | |||
Onderwerp | Lasten | Baten | Saldo |
---|---|---|---|
Extra capaciteit team beleid | 44 | 0 | -44 |
Coronaloket | 47 | 0 | -47 |
Bodenloods ontvlechting tussenruimte | 30 | 30 | 0 |
Kunstopdrachten | 17 | 17 | 0 |
Onderzoek vml Sint Jurrienshuis | 56 | 56 | 0 |
Evaluatiekosten Viking | 25 | 0 | -25 |
Kerkenvisie | 50 | 0 | -50 |
Totaal | 269 | 103 | -166 |
Saldo na resultaatbestemming en budgetoverheveling
(bedragen x €1.000) | |
Saldo | |
Saldo na resultaatbestemming | 278 |
Saldo budgetoverheveling | -166 |
Saldo na budgetoverheveling | 112 |
Toelichting saldo na budgetoverheveling (voordeel €112.000)
Cultuurpresentatie, -productie en -participatie (voordeel €90.000)
Per saldo een voordeel van €90.000. Als gevolg van corona zijn er minder programma subsidies aangevraagd en verleend.
Voorzieningen
(bedragen x €1.000) | ||||
Primitieve begroting | Begroting na wijziging | Rekening | Verschil | |
Uitgaven t.l.v. voorzieningen | 0 | 93 | 93 | 0 |
Inkomsten t.g.v. voorzieningen | 91 | 104 | 104 | 0 |
Saldo | 91 | 11 | 11 | 0 |
Toelichting
Investeringen
(bedragen x €1.000) | ||||
Primitieve begroting | Begroting na wijziging | Rekening | Verschil | |
Uitgaven t.l.v. investeringen | 0 | 44.847 | 43.801 | -1.046 |
Inkomsten t.g.v. investeringen | 0 | 0 | 0 | 0 |
Saldo | 0 | -44.847 | -43.801 | 1.046 |
Toelichting
GR
GR Collectie Overijssel
GR
Vestigingsplaats: | Zwolle | ||
Website: | |||
Programma: | Kunst en cultuur | ||
Aard: | GR | ||
Deelnemingspercentage: | 33% | ||
Doel en openbaar belang: | CO voert het beheer en advies over gemeentelijke- en rijksarchiefbescheiden en -collecties. Daarnaast zijn er publiekstaken gericht op ontsluiting van de archieven, zoals tentoonstellingen, websites e.d. Dit is vastgelegd in de gemeenschappelijke regeling, aanvullend in een vierjarig activiteitenplan. Naast Deventer zijn Zwolle en de Rijksoverheid (ministerie van OCenW) deelnemer. | ||
Financieel risico: | Het weerstandsvermogen is toereikend. Het aangekondigde uittreden van het Rijk per 2024 is een mogelijk financieel risico voor CO. | ||
Toelichting: | |||
Beleidsvoornemens: | Binnen de programmalijn erfgoed laat CO Stadsarchief Deventer zich in de beleidsperiode 2021-2024 leiden door één drijvende ambitie: excelleren in het beheer en toegankelijk maken van analoge erfgoedcollecties. Er zijn drie functies die aan de door ons beheerde collecties verbonden zijn: Houdbaar, Bruikbaar en Zichtbaar. De collecties zijn uniek en onvervangbaar en daarom is het een kerntaak om ze zo goed mogelijk fysiek te behouden voor onze en toekomstige generaties. De toegevoegde waarde ontstaat echter vooral als mensen de collecties gaan gebruiken; dat willen we dan ook optimaal faciliteren, zonder drempels en met een stevige nadruk op digitaal. Met CO zijn in 2021 gesprekken gestart over de mogelijkheid tot het samenvoegen van erfgoedfuncties op locatie Klooster 12.Uittreding Rijk 2024: Door de vele veranderingen in de archiefwereld heeft het Ministerie van OC&W aangegeven haar rol en positie in de Regionaal Historische Centra (RHC's) te willen herzien en samen met de RHC’s te zoeken naar andere mogelijkheden. CO wil samen met betrokkenen kansen in de erfgoedsector onderzoeken en keuzes maken. Over het proces tot uittreding van het rijk wordt de gemeenteraad nog nader geïnformeerd. | ||
Contractwaarde 2021: | Realisatie contractwaarde: | ||
Bijdrage GR 2021: | Realisatie bijdrage GR: | €1.271.476 | |
Subsidie 2021: | Realisatie subsidie: | ||
Dividend 2021: | Realisatie dividend: |
Financiele gegevens | 2020 | 2021 | 2022 |
Eigen vermogen: | €1.925.336 | €2.605.400 | €3.164.988 |
Vreemd vermogen: | €2.611.011 | €2.395.300 | €2.400.300 |
Resultaat: | €730.000 | €0 | €0 |
Bron: | Jaarrekening | Begroting | Begroting |
Nominale (balans)waarde aandelenkapitaal 31-12-2021: | |||
Garantie 31-12-2021: | |||
Lening 31-12-2021: |
NV
NV Bergkwartier
NV
Vestigingsplaats: | Deventer | ||
Website: | |||
Programma: | Kunst en cultuur | ||
Aard: | NV | ||
Deelnemingspercentage: | 17,50% | ||
Doel en openbaar belang: | Aankoop, restauratie en verhuur van monumentale en karakteristieke panden binnen de gemeente Deventer en aangrenzende gemeenten. | ||
Financieel risico: | Het belang van de gemeente Deventer in deze NV is circa 16,2% van het totale aandelenkapitaal. De andere grote aandeelhouders zijn bank- en verzekeringsinstellingen, beleggingsfondsen en Deventer stichtingen. Het financieel risico van de gemeente beperkt zich tot het ingebrachte aandelenkapitaal. | ||
Toelichting: | In het Strategische Plan van de NV (vastgesteld in 2017) werd een versterking van de financiële positie in gang gezet. Inmiddels wordt vanaf 2019 weer structureel dividend uitgekeerd . Het meerjarige beschrijft dat de liquiditeit vanaf 2024, naar verwachting, weer ruimte geeft om extra uitkeringen te doen van het resterend achterstallig dividend, jaarlijks 1/3 deel van het achterstallig dividend. Deventer 3 x €34.000 (in de jaren 2024, 2025 en 2026). | ||
Beleidsvoornemens: | Met het verder verstevigen van het financieel fundament volgens het Strategisch Plan en het in 2021 vastgestelde meerjarige plan kan de NV Bergkwartier zich weer nadrukkelijk richten op haar strategische doelen voor behoud (en herontwikkeling) van historisch waardevol erfgoed in de stad en de omgeving. Daaronder begrepen inhaal van achterstallig onderhoud, verwijdering asbest en verduurzaming. Voor de verhandelbaarheid van de aandelen, inclusief de aandelen aan toonder, is een nieuwe visie gewenst. Er is veel belangstelling voor aandelen Bergkwartier. Directeur en RvC bezinnen zich op een eventuele andere vorm, bijvoorbeeld certificaten of obligaties. | ||
Contractwaarde 2021: | Realisatie contractwaarde: | ||
Bijdrage GR 2021: | Realisatie bijdrage GR: | ||
Subsidie 2021: | Realisatie subsidie: | ||
Dividend 2021: | Realisatie dividend: | Nog niet bekend |
Financiele gegevens | 2020 | 2021 | 2022 |
Eigen vermogen: | €40.049.568 | Niet begroot | Niet begroot |
Vreemd vermogen: | €30.870.001 | Niet begroot | Niet begroot |
Resultaat: | €449.771 | €529.000 | €667.000 |
Bron: | Jaarrekening | Prognose | Prognose |
Nominale (balans)waarde aandelenkapitaal 31-12-2021: | €1.561.004 (€1.561.004) | ||
Garantie 31-12-2021: | |||
Lening 31-12-2021: |
NV Deventer schouwburg
NV
Vestigingsplaats: | Deventer | ||
Website: | |||
Programma: | Kunst en cultuur | ||
Aard: | NV | ||
Deelnemingspercentage: | 77,50% | ||
Doel en openbaar belang: | Aanbieden van een breed en gevarieerd programma van (professionele) podiumkunst voor stad en regio. | ||
Financieel risico: | In het totale aandelenkapitaal van deze vennootschap van afgerond €420.000 neemt de gemeente Deventer voor €325.260 deel. De andere aandelen zijn in handen van negen Deventer bedrijven. Het aandelenkapitaal van de gemeente in de NV is niet geactiveerd. Over dat bedrag loopt de gemeente aldus geen financieel risico meer. De gemeente subsidieert de schouwburg met een substantieel jaarbedrag, subsidie voor zowel de erfpacht van de huisvesting als programmeringskosten. Een substantieel ander deel van de dekking van deze kosten zal uit opbrengsten van de schouwburg moeten blijven komen. Dat was, is en blijft een risico voor dergelijke maatschappelijke voorzieningen. Het borgen van de continuïteit van de schouwburg is nog steeds een actueel vraagstuk voor de gemeente.De meerjarige begroting van de schouwburg heeft bij voortzetting van haar huidige beleid en huidige programmering een structureel tekort van €350.000. Incidenteel, maar wel meerjarig, is het tekort hoger (€463.000) vanwege de gevolgen van de coronacrisis; daling kaartverkoop, wegvallen van sponsoren, voorzichtig herstel publiek. Besluitvorming over het toekomstperspectief van de schouwburg is onderdeel van de ambitie om het huidige cultureel centrum door te ontwikkelen tot een multifunctioneel cultureel -, zakelijk en ontmoetingscentrum De Nieuwe Keizer. Hiervoor zijn reserveringen opgenomen in de voorjaarsnota 2021 en met een raadsbesluit van 27 oktober 2021 is de verkenningsfase voor dit project De Nieuwe Keizer gestart. Een besluit over realisatie van deze plannen wordt in 2022 genomen. Specifiek risico voor de schouwburg zijn de financiële nadelen die voortvloeien uit de coronamaatregelen (sluiting waardoor omzetverlies en het ontstaan van negatieve resultaten) en ontoereikende compensatie vanuit de rijksoverheid daarvoor. | ||
Toelichting: | In 2020 is €300.000 aanvullende financiële bijdrage verstrekt t.b.v. liquiditeitssteun wegens financiële nadelen door coronamaatregelen waarbij is overeengekomen dat dit in juni 2021 zou worden terugbetaald. Vanwege de liquiditeitspositie heeft Deventer Schouwburg hiervoor uitstel van betaling gekregen tot eind 2022. Aanvullend heeft de schouwburg in 2021 een kwijtschelding op haar huurverplichtingen gekregen van €94.932 zodat daarmee het jaar 2020 met een financieel sluitende exploitatie kon worden afgerond.Voor het verwachte exploitatietekort in 2021 van €280.000, voornamelijk als gevolg van coronamaatregelen en daarmee het niet doorgaan van voorstellingen, gederfde horeca omzet en sponsoring, heeft de schouwburg een kwijtschelding op de huurverplichting gekregen van €280.000. De dekking voor bovenstaand is gevonden in de rijksmiddelen bestemd voor cultuur. De begrote subsidie 2022 bedraagt €1.805.462. Voor aanvulling van het weerstandsvermogen van DS is op basis van de eerdere aanvraag van DS in mei 2019 in de stand van de generieke weerstandsreserve alvast rekening gehouden met het verstrekken van eenmalige subsidie van €260.000. Omdat de schouwburg nog geen sluitende meerjarenbegroting heeft vastgesteld heeft de gemeente nog geen definitief besluit genomen over het aanvullen van het weerstandsvermogen van de schouwburg. | ||
Beleidsvoornemens: | In 2022 neemt de gemeenteraad een besluit over de definitiefase en de ontwerpfase VO van De Nieuwe Keizer. | ||
Contractwaarde 2021: | Realisatie contractwaarde: | ||
Bijdrage GR 2021: | Realisatie bijdrage GR: | ||
Subsidie 2021: | Realisatie subsidie: | €1.803.515 | |
Dividend 2021: | Realisatie dividend: |
Financiele gegevens | 2020 | 2021 | 2022 |
Eigen vermogen: | €352.759 | Nog niet bekend | Nog niet bekend |
Vreemd vermogen: | €1.587.178 | Nog niet bekend | Nog niet bekend |
Resultaat: | -€94.932 | Nog niet bekend | €0 |
Bron: | Jaarrekening | Prognose | Begroting |
Nominale (balans)waarde aandelenkapitaal 31-12-2021: | €325.360 (€0) | ||
Garantie 31-12-2021: | |||
Lening 31-12-2021: |
NV Maatschappelijk Vastgoed Deventer
NV
Vestigingsplaats: | Deventer | ||
Website: | |||
Programma: | Kunst en cultuur | ||
Aard: | NV | ||
Deelnemingspercentage: | 100% | ||
Doel en openbaar belang: | Ontwikkeling en beheer van sociaal-cultureel maatschappelijk vastgoed. | ||
Financieel risico: | In 2021 is het vastgoed van de NV overgedragen aan de gemeente. De NV wordt in 2022 geliquideerd. | ||
Toelichting: | Huurders hadden in 2020 wegens coronamaatregelen huurachterstand opgelopen. Om de daardoor bij de NV ontstane liquiditeitsproblematiek tijdelijk op te lossen heeft de gemeente eind 2020 een kasgeldlening verstrekt van €910.000. In het kader van de liquidatie van de NV is die kasgeldlening inmiddels terugbetaald. De vorderingen die de NV had opgenomen op huurders wegens de huurachterstanden zijn inmiddels (maart 2022) vrijwel allemaal voldaan. Het negatieve resultaat over 2021 is €966.831 en daarbovenop is een waardevermindering van €382.516 toegepast waardoor het negatief resultaat over 2020 op €1.349.347 uitkomt. Die waardevermindering wordt echter gedekt door de onttrekking uit bestemminsgreserve Mimik voor hetzelfde bedrag. Het exploitatiesaldo 2020 bedraagt €966.831 negatief en is daarmee €490.448 lager dan begroot (negatief €476.383. Dat een negatief resultaat wordt gerealiseerd, zowel begroting- en als rekening technisch, is "normaal" en meerjarig. Reden is dat ervoor gekozen is met aandeelkapitaal de investeringen te financieren. De jaarlijkse negatieve resultaten leiden tot een negatieve algemene reserve die binnen het eigen vermogen met dat aandelenkapitaal wordt opgevangen.Oorzaken van het hogere negatieve resultaat over 2020 van €490.448 zijn de wijziging in afschrijving €227.000, hogere huisvestingskosten €92.000, een dotatie in voorziening dubieuze debiteuren (wegens oninbare huren DOK H2O) en het opnemen van een post liquidatielasten van €57.000 voor 2021 (notaris, accountant, organisatiekosten zoals beloning directeur, administratie). | ||
Beleidsvoornemens: | De registergoederen van de NV zijn met notariële akte van 17-2-2021 aan de gemeente overgedragen. Over 2021 voert de gemeente de exploitatie van het overgedragen vastgoed. Aanvankelijk plan was de NV in 2021 te liquideren. Dat is niet gelukt. De liquidatie zal in 2022 plaatsvinden. Oorzaken van de vertraging zijn de afronding van de bouw Mimik met de aannemer (besluit college 8-2-2022 over een vaststellingsovereenkomst en decharge op de aangegane bankgarantie) en de afwikkeling van de huurachterstanden. In de eerste helft van 2022 wordt de NV formeel geliquideerd. Dat betekent dat de “terugstorting’ van het aandelenkapitaal onderdeel zal zijn van de liquidatie-uitkering in 2022 en aldus op de balans van de gemeente per 31-12-2021 nog een boekwaarde aandelenkapitaal wordt verantwoord. | ||
Contractwaarde 2021: | Realisatie contractwaarde: | ||
Bijdrage GR 2021: | Realisatie bijdrage GR: | ||
Subsidie 2021: | Realisatie subsidie: | ||
Dividend 2021: | Realisatie dividend: |
Financiele gegevens | 2020 | 2021 | 2022 |
Eigen vermogen: | €24.818.133 | €24.818.133 | €0 |
Vreemd vermogen: | €20.870.288 | €54.613 | €0 |
Resultaat: | -€1.349.347 | €0 | €0 |
Bron: | Jaarrekening | Jaarrekening | In 2022 opgeheven |
Nominale (balans)waarde aandelenkapitaal 31-12-2021: | €23.005.950 (€22.610.572) | ||
Garantie 31-12-2021: | |||
Lening 31-12-2021: |
Gerelateerde informatie
Documentnaam | Bestandsgrootte | Openen |
---|---|---|
Koersdocument Ruimtelijk erfgoed | 0,5 Mb | |
Uitvoeringsprogramma Cultuur 2021-2024 | 1,0 Mb | |
Kadernota Cultuureducatie | 0,5 Mb | |
Cultuurvisie 2019-2024 | 8,2 Mb |