Verbindend kader Sociaal domein
We hebben een verbindend kader sociaal domein 2019-2022 vastgesteld waarin de ambities van het college, doelstellingen, overzicht en planning in het sociale domein in kaart zijn gebracht voor de komende jaren. Deze agenda houden we gezamenlijk met de raad actueel. Zo zorgen we in het sociale domein voor samenhang en verbinding.
Dit verbindend kader vormt een perspectief op de opgaven in het sociaal domein voor de komende jaren. Het is een inleidend kader op de beleidsstukken die u de komende periode krijgt voorgelegd. En aan de hand waarvan we met uw raad ambities delen voor de komende vier jaar in het sociale domein.
Onze ambities zijn groot, maar we realiseren ons ook dat niet alles tegelijk kan. Daarom zullen we samen met uw raad prioriteiten moeten stellen. Dit verbindend geeft naast ambities, overzicht en planning. Achtereenvolgens komen in dit verbindend kader aan de orde: de ambitie, strategische doelstellingen, de thema’s en de verbinding ertussen en de organisatie.
Zie bijlage - Verbindend kader Sociaal domein - actualisatie maart 2021.
Transformatieopgave
Binnen het sociaal domein blijven we onze energie inzetten op de transformatie. Het is namelijk steeds nodig om te kunnen blijven inspelen op de veranderende samenleving, mogelijkheden op innovatie en om passende ondersteuning en begeleiding van mensen naar werk ook op langere termijn goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Dit doen we door maatwerk na te streven, te werken volgens 1 plan 1 huishouden 1, het creëren van collectieve voorzieningen en datagericht te sturen. De volgende acties uit de procesaanpak zijn hieraan gekoppeld: focus in de wijken; buurthuis 2.0; regievoering; preventieplan en monitoring op de toekomst.
Meer informatie
2021 in vogelvlucht
Ambitie vanuit het programma Meedoen is dat in de Deventer samenleving iedereen naar vermogen meedoet, mensen versterken zichzelf, doen iets voor een ander of voor de stad. Hieraan wordt vanuit diverse invalshoeken invulling gegeven. Een toelichting op de belangrijkste ontwikkelingen in 2021:
Gevolgen corona
Ook in 2021 zijn er diverse initiatieven gestart dan wel voortgezet met als doel kwetsbare inwoners te (onder)steunen in coronatijd. Diverse vrijwilligers initiatieven zijn voortgezet en professionals hebben in het aanbod van zorg, ondersteuning, dagbesteding en sport alle creativiteit gebruikt om te komen tot een zo breed mogelijk aanbod met inachtneming van de Corona richtlijnen. Zo hebben aanbieders in de periodes dat fysiek contact niet mogelijk was, intensief telefonisch contact onderhouden met cliënten of zijn er buitenactiviteiten georganiseerd waarbij begeleiding kon worden voortgezet. Wanneer nodig zijn afspraken gemaakt met aanbieders over corona meerkosten.
Wmo
De vijf samenwerkingspartners (De Kern, MEE, Raster, Solis en de gemeente) hebben zich in 2021 gezamenlijk ingezet voor de inhoudelijke doorontwikkeling van de sociale teams en Voor Elkaar Teams. Inmiddels is de ontvlechting een feit. In het kader van preventie zijn de Voor Elkaar teams actief. Zij zijn aanwezig in de wijken en helpen bewoners oplossingen te vinden voor hun vragen. De VET medewerkers organiseren en leiden toe naar collectieve voorzieningen met als doel zwaardere problematiek voor te zijn. Team Toegang richt zich specifiek op het onderzoeken van de ondersteuningsvraag en toekennen van de maatwerkvoorzieningen. Tussen beide teams is een stevig samenspel in wording waardoor op en afschalen van ondersteuning eenvoudig en snel kan zonder dat inwoners daar veel last van ondervinden.
Ter ondersteuning van deze opzet is er een subsidieregeling opgezet. De subsidieregeling Preventie heeft tot doel:
- Het ondersteunen van activiteiten die het gebruik van maatwerkvoorzieningen op het gebied van de Wmo, jeugd, ouderen, en werk terugdringen of beëindigen;
- Het ondersteunen van inspannigen die inwoners stimuleren deel te nemen aan activiteiten bij buurtvoorzieningen en/of andere vrijwilligersorganisaties; activiteiten voor het bestrijden van eenzaamheid, gericht op het ontmoeten en versterken van het eigen netwerk, waarbij borging van deze activiteiten in de toekomst het uitgangspunt is;
- Het ondersteunen van activiteiten die door de Voor Elkaar Teams samen met bewoners worden opgezet en zorgdragen voor de versterking van zelfredzaamheid en participatie van onze inwoners.
Gezondheid en preventie
In 2021 is de Deventer Aanpak van Ziekte en Zorg naar Gezondheid en Gedrag op verschillende manieren voortgezet. Steeds meer professionals van diverse organisaties vanuit zorg, welzijn en sport begeleiden mensen die dat nodig hebben vanuit de GG benadering. Inmiddels worden de effecten zichtbaar: mensen komen sneller aan het werk en hebben minder zorg nodig. (evaluatie Buurtgeluk en onderzoek ‘inwonersreizen’ GGD IJsselland). Vanuit het netwerk Samen Gezond in Deventer zijn inspiratiebijeenkomsten georganiseerd die de start vormden van veel programma’s, projecten en activiteiten die de gezondheid van Deventenaren bevorderen.
Mantelzorgers en vrijwilligers
Het Steunpunt Mantelzorg en Vrijwillige Thuiszorg (Carinova) heeft de samenwerking met o.a. de Voor Elkaar-teams, woon-zorgcentra en Deventer Doet geïntensiveerd. Hierdoor zijn meer mantelzorgers bereikt. Er is extra ingezet op de ondersteuning van mantelzorgers die zich inzetten voor zorgvragers met beginnende cognitieve stoornissen/dementie en zorgvragers met GGZ-problematiek.
Deventer Doet heeft zich met name ingezet voor training en deskundigheidsbevordering van vrijwilligers en (besturen van) vrijwilligersorganisaties. Ook kreeg het vrijwilligerswerk door jongeren extra aandacht. Samen met diverse organisaties in de stad en dorpen is een coalitie Eén tegen eenzaamheid tot stand gekomen. Deventer Doet, het Steunpunt Mantelzorg en het MKB hebben de mogelijkheden die de Deventer Doet Pas biedt, uitgebreid.
Diversiteit, inclusie
In 2021 is een kwartiermaker aangesteld die aan de slag is gegaan met de aanbevelingen van de werkgroep Diversiteit (bestaande uit vertegenwoordigers van het Etty Hilleseum Centrum, het COC, het Meldpunt Discriminatie Deventer, een medewerker van het sociaal team vanuit Raster en een onafhankelijk voorzitter) . Vanuit de aanbevelingen is “Deventer samen in vrijheid en gelijkwaardigheid” ontstaan: een initiatief waarbij ambassadeursbijeenkomsten zijn opgezet waarin medewerkers van sociale, culturele en educatieve instellingen in Deventer samenkomen en kennis en ervaringen uitwisselen op het gebied van diversiteit en inclusie binnen de eigen organisaties. In het najaar van 2021 heeft ook het bedrijfsleven, waaronder het MKB, zich aangesloten. Inmiddels is de veelheid aan initiatieven in Deventer op het gebied van Diversiteit en Inclusie, geïnventariseerd. In de komende periode gaan we na op welke manier we op elkaar kunnen aansluiten. Op 3 oktober 2021 heeft de gemeente Deventer het manifest ‘Iedereen doet mee!’ ondertekent. Daarmee maken specifiek de pijlers Sport & Bewegen, Cultuur en Fysiek onderdeel uit van het programma diversiteit en inclusie. In het kader van Deventer, Regenbooggemeente, wordt actief ingezet op de acceptatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse personen in de stad. In 2021 is daarbij de stadsbrede dialoog gezocht. Corona-maatregelen zorgden ervoor dat concrete activiteiten geen doorgang konden vinden. In 2022 zullen de activiteiten weer worden hervat en zal een onderzoek worden uitgevoerd naar de actuele stand van zaken in de stad op het gebied van veiligheid en acceptatie van LHBTI in Deventer.
Eind 2021 gaf de Raad aan, met een motie van Groenlinks, dat zij een groot belang hechtte aan het programma diversiteit en inclusie met het verzoek aan de gemeentelijke organisatie om het charter diversiteit van de SER te ondertekenen. Dit zal gebeuren op 11 maart 2022. Daarmee zal de komende jaren diversiteit en inclusie ook binnen de eigen organisatie een belangrijk punt van aandacht zijn waarbij de samenwerking met HRM wordt gezocht.
Laaggeletterdheid
In 2021 is gestart met de uitvoering van het Aanvalsplan Laaggeletterdheid 2021-2025. In het Aanvalsplan zijn een aantal maatregelen opgenomen waaraan, samen met partners als de Openbare Bibliotheek, Toptaal (aanbieder taalonderwijs), Raster, Stichting Lezen en Schrijven, Deventer Werktalent, maar ook bedrijven en ondernemingen als Matzsocial, uitvoering is gegeven. Eind 2021 is het plan Toegang Basisvaardigheden opgeleverd: een gezamenlijke benadering voor signalering, intake en doorverwijziging van laaggeletterden in Deventer. Daarmee is een belangrijke stap gezet in de uniformering en verbetering van toegang van laaggeletterden naar trajecten. Bovendien kunnen we op die manier in Deventer laaggeletterdheid beter meten en monitoren.
Ook zijn belangrijke stappen gezet in de samenwerking met bedrijven in de stad. In de trajecten naar werk zal laaggeletterdheid een integraal aandachtspunt worden. Met de aanpak van laaggeletterdheid doen we in Deventer de nodige kennis op; die kennis wordt gedeeld met provinciale programma’s op het gebied van laaggeletterdheid en met de gemeenten in de Steden Driehoek.
Sport
Zoals neergelegd in het beleidskader Samen sporten maakt sterk 2021-2030 is in 2021 een voorkeursscenario voor wat betreft de clustering van sportactiviteiten. Sportverenigingen zijn gevraagd naar hun wensen en behoeften en mogelijkheden voor clustering. De input is in het najaar verwerkt in het beleidskader dat eind 2021 door het college naar de raad is verstuurd voor besluitvorming.
Vanaf 2021 zijn enkele gespecialiseerde professionals actief in de stad: De combinatiefunctionarissen zetten zich in op diverse basisscholen en in de wijken om kwetsbare kinderen kennis te laten maken met sport, bewegen en cultuur. De coach aangepast sporten, beweegmakelaar en verenigingsondersteuners stimuleren kwetsbare inwoners te gaan sporten en bewegen. Door de corona maatregelen hebben de combinatiefunctionarissen per situatie hun inzet aangepast aan de behoefte en mogelijkheden die er waren.
Het lokaal sportakkoord dat in 2020 is ontwikkeld met diverse partijen is in 2021 gestart met een aantal projecten. In 2021 zijn de gelden vanuit het rijk voor het lokaal sportakkoord verdubbeld. Dit extra budget kunnen sportverenigingen aanvragen voor professionalisering of het ontwikkelen van aanbod voor specifieke doelgroepen.
Sportverenigingen en sportscholen hebben in 2021 een lastig jaar gehad als gevolg van de lockdown. Gelukkig mocht de sector als eerste weer open en konden inwoners weer in beweging komen. Door verschillende overheidsregelingen konden we de huur voor sportverenigingen deels kwijtschelden en hebben sportverenigingen gebruik kunnen maken van de corona steun vanuit de gemeente. Dit heeft ervoor gezorgd dat geen enkele sportvereniging financieel in de problemen is gekomen. Wel maken ze zich zorgen om het aantal vrijwilligers en de binding van vrijwilligers met de vereniging. Vanuit het nieuwe beleidskader Vrijwilligerswerk zal hier in 2022 nadrukkelijk aandacht voor zijn.
Beschermd wonen en maatschappelijke opvang
- Lokaal
De gemeenteraad heeft op voorstel van ons College begin 2021 besloten om over te gaan tot een grootschalige renovatie van Polstraat 8-10 ten behoeve van onder meer de maatschappelijke opvang. In 2021 is hier voorbereiding aan gegeven, waarbij ook invulling is gegeven aan de toezeggingen die gedaan zijn richting de gemeenteraad en de omwonenden. Bedoeling is begin 2022 een daadwerkelijke start te maken met de renovatie.
- Regionaal
Naast de reguliere activiteiten in het kader van de regionale samenwerking beschermd wonen en maatschappelijke opvang was er in 2021 specifieke aandacht voor:
- De uitvoering van de overgang van cliënten beschermd wonen (Wmo) naar de Wet langdurige zorg (Wlz);
- Verschillende inspanningen om de wachttijd beschermd wonen stapsgewijs terug te dringen, waaronder het uitbreiden van het aanbod en het verbeteren van de overgang van wettelijke kaders;
- Het uitvoeren van onderzoek en voorbereiding van besluitvorming over een regionale woonzorgvoorziening voor cliënten met complexe problematiek;
- Het uitvoeren van een regionale verkenning naar (extra) maatregelen om dakloosheid onder jongvolwassenen maximaal te voorkomen;
- De voorbereiding van de verdere borging van de regionale toegang binnen de gemeente Deventer.
Wet inburgering
In 2021 zijn de de voorbereidingen getroffen op de nieuwe Wet inburgering die per 1 januari 2022 van start is gegaan. Binnen deze wet krijgen gemeenten (opnieuw) de regie over de inburgering van nieuwkomers. Hierbij horen een aantal nieuwe taken, zoals het zorgen voor taalonderwijs, trajectbegeleiding en financiële ontzorging. Ook huidige taken als maatschappelijke begeleiding en het participatieverklaringstraject blijven de verantwoordelijkheid van de gemeente. In 2022 zullen we daarvoor startbijeenkomsten houden en de raad regelmatig op de hoogte stellen zoals toegezegd.
Inburgeraars worden vanuit de gemeente begeleid door een inburgeringsconsulent. De consulent houdt overzicht op het inburgeringstraject en heeft contact met de samenwerkingspartners die een rol spelen bij de inburgering in Deventer. Denk aan het taalonderwijs, verzorgd door Vluchtelingenwerk Oost-Nederland en Toptaal, participatie via Konnected en Deventer Doet, initiatieven als Stichting Jongerennet, Match & Connect, Rechtop en de #Meedoenbalie en maatschappelijke begeleiding van Vluchtelingenwerk.
WIJDeventer
In het afgelopen jaar is een begin gemaakt met het meer wijkgericht programmeren, met als doel te komen tot meer integrale samenwerkingsverbanden en bundeling van budgetten op wijkniveau. Wijkmanagers zijn hier bij betrokken omdat zij hierin een belangrijke verbindende en adviserende rol kunnen spelen. Ook de buurtmakers kunnen hierbij worden ingezet om samen met zowel formele als informele partners in de wijk en met name ook in samenwerking met de Voor Elkaar team medewerkers het outreachende werk naar inwoners, nog beter tot stand te brengen.
Soort wijziging
Status
Doelstelling - Een Positieve gezondheid
Positieve gezondheid is de kapstok voor alle preventie activiteiten die in Deventer worden neergezet.
Relatie met strategisch doel
Wij zorgen voor mensen die ondersteuning nodig hebben. Daartoe gaan we, in samenwerking met zorgaanbieders en andere partners, verder met de transformatie van de zorgtaken. Ons uitgangspunt is het principe van ‘ziek en zorg’ naar ‘gezond en gedrag’. We zetten daarom bijvoorbeeld in op preventie en nieuwe, meer laagdrempelige, collectieve vormen van zorg. Ook sport vinden wij belangrijk, zowel voor de sociale binding als voor de gezondheid.
Prestaties
Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2021
Op basis van ons tweejaarlijks bewonersonderzoek(begin 2020) komt het gemiddelde percentage uit op57%. Dit percentage uit het bewonersonderzoek isgebaseerd op de doelgroep van 18 jaar en ouder. In hetonderzoek van de GGD, waarop de 60% is gebaseerd,is de doelgroep van 19 jaar en ouder ondervraagd. (18jaar is vaak de leeftijd van start nieuwe opleidingwaardoor sporten op laag pitje of oriëntatie op (nieuwe)sport)Toelichting 2e kwartaal rapportage 2021
Op basis van ons tweejaarlijks bewonersonderzoek(begin 2020) komt het gemiddelde percentage uit op57%. Dit percentage uit het bewonersonderzoek isgebaseerd op de doelgroep van 18 jaar en ouder. In hetonderzoek van de GGD, waarop de 60% is gebaseerd,is de doelgroep van 19 jaar en ouder ondervraagd. (18jaar is vaak de leeftijd van start nieuwe opleidingwaardoor sporten op laag pitje of oriëntatie op (nieuwe)sport)Toelichting 3e kwartaal rapportage 2021
Op basis van ons tweejaarlijks bewonersonderzoek (begin 2020) komt het gemiddelde percentage uit op 57%. Dit percentage uit het bewonersonderzoek is gebaseerd op de doelgroep van 18 jaar en ouder. In het onderzoek van de GGD, waarop de 60% is gebaseerd, is de doelgroep van 19 jaar en ouder ondervraagd. (18 jaar is vaak de leeftijd van start nieuwe opleiding waardoor sporten op laag pitje of oriëntatie op (nieuwe) sport)Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2021
Op basis van onze meest recente bewonersonderzoek komt dit uit op 37%. Gezien devele activiteiten rondom de coronacrisis is de verwachting dat het daadwerkelijkepercentage hoger ligt.Toelichting 2e kwartaal rapportage 2021
Op basis van onze meest recente bewonersonderzoek komt dit uit op 37%. Gezien devele activiteiten rondom de coronacrisis is de verwachting dat het daadwerkelijkepercentage hoger ligt.Toelichting 3e kwartaal rapportage 2021
Op basis van onze meest recente bewonersonderzoek komt dit uit op 37%. Gezien devele activiteiten rondom de coronacrisis is de verwachting dat het daadwerkelijkepercentage hoger ligt.Historie
Historie
Historie
Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2021
De mutatiegraad is als gevolg van corona lager geweest en het segment waarinwoningen gezocht wordt, wordt door meerdere doelgroepen aangesproken. 57 van de 68plekken zijn gerealiseerd. Het restant van 11 komt boven op de opgave voor 2021.Toelichting 2e kwartaal rapportage 2021
De mutatiegraad is als gevolg van corona lager geweest en het segment waarinwoningen gezocht wordt, wordt door meerdere doelgroepen aangesproken. 57 van de 68plekken zijn gerealiseerd. Het restant van 11 komt boven op de opgave voor 2021. prestatie is landelijk bepaald. Dit jaar dubbele taakstelling tov 2020 icm te krappe woningmarkt zorgt voor prestatie rond de 50%.Toelichting 3e kwartaal rapportage 2021
De mutatiegraad is als gevolg van corona lager geweest en het segment waarinwoningen gezocht wordt, wordt door meerdere doelgroepen aangesproken. Dit jaar dubbele taakstelling tov 2020 icm te krappe woningmarkt zorgt voor prestatie rond de 50%.Historie
Toelichting
Historie
Doelstelling - Schuldhulpverlening
Iedere inwoner met een laag (besteedbaar) inkomen of schulden weet welke ondersteuning de gemeente kan bieden en ontvangt deze.
Relatie met strategisch doel
Wij zorgen voor mensen die ondersteuning nodig hebben. Daartoe gaan we, in samenwerking met zorgaanbieders en andere partners, verder met de transformatie van de zorgtaken. Ons uitgangspunt is het principe van ‘ziek en zorg’ naar ‘gezond en gedrag’. We zetten daarom bijvoorbeeld in op preventie en nieuwe, meer laagdrempelige, collectieve vormen van zorg. Ook sport vinden wij belangrijk, zowel voor de sociale binding als voor de gezondheid.
Prestaties
Historie
Historie
Historie
Historie
Doelstelling - Bieden van passende ondersteuning en begeleiding
We streven naar maatwerk, werken volgens 1 plan 1 huishouden 1 regievoerder, creëren collectieve voorzieningen en sturen datagericht.
Relatie met strategisch doel
Wij zorgen voor mensen die ondersteuning nodig hebben. Daartoe gaan we, in samenwerking met zorgaanbieders en andere partners, verder met de transformatie van de zorgtaken. Ons uitgangspunt is het principe van ‘ziek en zorg’ naar ‘gezond en gedrag’. We zetten daarom bijvoorbeeld in op preventie en nieuwe, meer laagdrempelige, collectieve vormen van zorg. Ook sport vinden wij belangrijk, zowel voor de sociale binding als voor de gezondheid.
Prestaties
Toelichting
Historie
Toelichting 3e kwartaal rapportage 2021
Volgens onderzoek van CEO ervaart 82% de ervaringen met het contact positief.Historie
Toelichting
Historie
Toelichting 3e kwartaal rapportage 2021
De inwoner heeft binnen 4 werkdagen een bericht van ontvangst maar nog niet altijd direct contact. Dit jaar (2021) kenmerkt zich als een overgangsjaar. Daarom wordt ernaar gestreefd om deze prestatie vanaf 2022 volledig te realiseren.Doelstelling - Passende ondersteuning
Maatwerk: Voor iedere bewoner die onvoldoende in staat is zijn/haar eigen ondersteuning te regelen is er een passende ondersteuning.
Relatie met strategisch doel
Wij zorgen voor mensen die ondersteuning nodig hebben. Daartoe gaan we, in samenwerking met zorgaanbieders en andere partners, verder met de transformatie van de zorgtaken. Ons uitgangspunt is het principe van ‘ziek en zorg’ naar ‘gezond en gedrag’. We zetten daarom bijvoorbeeld in op preventie en nieuwe, meer laagdrempelige, collectieve vormen van zorg. Ook sport vinden wij belangrijk, zowel voor de sociale binding als voor de gezondheid.
Prestaties
Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2021
Onze vraagstelling in het bewonersonderzoek is anders geformuleerd. 38% van demantelzorgers kent het steunpuntmantelzorgers blijkt uit het bewonersonderzoek. In 2021kijken we bij de update van het mantelzorgbeleid opnieuw naar welke prestatie ons hetmeeste inzicht geeft en passen daar het onderzoek op aan.Toelichting 2e kwartaal rapportage 2021
Onze vraagstelling in het bewonersonderzoek is anders geformuleerd. 38% van demantelzorgers kent het steunpuntmantelzorgers blijkt uit het bewonersonderzoek. In 2021kijken we bij de update van het mantelzorgbeleid opnieuw naar welke prestatie ons hetmeeste inzicht geeft en passen daar het onderzoek op aan.Toelichting 3e kwartaal rapportage 2021
Onze vraagstelling in het bewonersonderzoek is anders geformuleerd. 38% van demantelzorgers kent het steunpuntmantelzorgers blijkt uit het bewonersonderzoek. In 2021kijken we bij de update van het mantelzorgbeleid opnieuw naar welke prestatie ons hetmeeste inzicht geeft en passen daar het onderzoek op aan.Toelichting
Historie
Toelichting 3e kwartaal rapportage 2021
35% van de Wmo cliënten weet van de onafhankelijke cliëntondersteuning. Bron CEO.Historie
Historie
Doelstelling - Sluitend vangnet regionale zorgvoorzieningen
Maatwerk II: We organiseren een sluitend vangnet van (regionale) zorgvoorzieningen voor kwetsbare inwoners en zetten voor deze doelgroep maximaal in op het mogelijk maken van zelfstandig wonen en participeren in de samenleving.
Relatie met strategisch doel
Wij zorgen voor mensen die ondersteuning nodig hebben. Daartoe gaan we, in samenwerking met zorgaanbieders en andere partners, verder met de transformatie van de zorgtaken. Ons uitgangspunt is het principe van ‘ziek en zorg’ naar ‘gezond en gedrag’. We zetten daarom bijvoorbeeld in op preventie en nieuwe, meer laagdrempelige, collectieve vormen van zorg. Ook sport vinden wij belangrijk, zowel voor de sociale binding als voor de gezondheid.
Prestaties
Historie
Historie
Beleidsindicatoren
Nummer | Taakveld | Naam | Waarde | Toelichting | Bron |
---|---|---|---|---|---|
20 | Sport, cultuur en recreatie | Niet sporters | 48,90 | % | RIVM |
32 | Sociaal domein | Cliënten met een maatwerkarrangement WMO | 670 | Aantal per 10.000 inwoners | GMSD |
Exploitatie
(bedragen x €1.000)
Primitieve begroting | Begroting na wijziging | Rekening Prognose | Verschil Prognose | |
Lasten | 84.760 | 88.548 | 77.358 | -11.190 |
Baten | 4.787 | 6.401 | 6.581 | 181 |
Voor resultaatbestemming | -79.973 | -82.148 | -70.777 | 11.371 |
Stortingen in reserves | 883 | 1.633 | 8.187 | 6.554 |
Puttingen uit reserves | 2.248 | 4.640 | 3.645 | -995 |
Na resultaatbestemming | -78.609 | -79.140 | -75.319 | 3.821 |
Budgetoverhevelingen
(bedragen x €1.000) | |||
Onderwerp | Lasten | Baten | Saldo |
---|---|---|---|
Spuk Sportakkoord 2021 | 182 | 182 | 0 |
Perspectief jongeren in corona tijd | 37 | 0 | -37 |
Kinder-en jongerenwerk (congres) | 28 | 28 | 0 |
Jongerenwerk jeugd corona | 85 | 0 | -85 |
Mentale ondersteuning jeugd corona | 72 | 0 | -72 |
Ontmoeten jeugd corona | 50 | 0 | -50 |
Van Wieg naar Werk projecten | 200 | 200 | 0 |
Innovatiebudget sociaal domein | 80 | 80 | 0 |
Sociale Cohesie Binnenstad | 17 | 17 | 0 |
Laag geletterdheid | 16 | 16 | 0 |
LHBT Emancipatiebeleid | 19 | 0 | -19 |
Bed, Bad en Brood | 94 | 59 | -35 |
Werkbudget verhoogde asielstroom | 483 | 265 | -218 |
Nieuwe wet inburgering 1-1-2022 | 231 | 95 | -136 |
Vergoeding eigen bijdrage ouders corona | 30 | 0 | -30 |
Preventiefonds | 24 | 0 | -24 |
Einde lening inburgeringsplichtig | 13 | 0 | -13 |
Inburgering ICT | 30 | 0 | -30 |
Koploperstraject clientondersteuning | 400 | 0 | -400 |
Ontwikkeling van de toegang | 178 | 0 | -178 |
Extra capaciteit team toegang WMO | 100 | 0 | -100 |
Versterking ondersteuning wijkteams | 278 | 0 | -278 |
Implementatiebudget ICT Sociaal Domein | 299 | 299 | 0 |
Administrateur BAD | 35 | 0 | -35 |
Hygienische Probleem Huishoudens | 45 | 45 | 0 |
Brede aanpak dak- en thuisloosheid | 30 | 0 | -30 |
Lokale preventie akkoorden | 36 | 36 | 0 |
Totaal | 3.091 | 1.323 | -1.768 |
Saldo na resultaatbestemming en budgetoverheveling
(bedragen x €1.000) | |
Saldo | |
Saldo na resultaatbestemming | 3.821 |
Saldo budgetoverheveling | -1.768 |
Saldo na budgetoverheveling | 2.053 |
Toelichting saldo na budgetoverheveling (voordeel €2.053.000)
Samenkracht en burgerparticipatie (voordeel €179.000)
Op Samenkracht is er sprake van een onderbesteding. Deze onderbesteding zit met name op de volgende onderdelen; algemene voorzieningen jeugd (€70.000) en kind- en jongeren werk (€25.000) en het budget individueel naar collectief (€78.000). Bij de eerste twee punten zien we een directe relatie met de corona crisis.
Wijkteams (nadeel €344.000)
Bij de december circulaire zijn extra middelen ontvangen voor versterking ondersteuning wijkteams, de dekking hiervan komt vanuit het programma Algemene dekkingsmiddelen (€278.000). Daarnaast een klein nadeel op indicatiestelling gehandicapten parkeerkaarten (€44.000). Er zijn meer indicaties dan begroot afgegeven in 2021.
Hulpmiddelen en woningaanpassingen (voordeel €150.000)
1 juli 2020 is een nieuw contract ingegaan voor de hulpmiddelen (onderhoud + aanschaf). De prijs van hulpmiddelen is hierbij gestegen en we zien een lichte toename in het aantal hulpmiddelen (nadeel €60.000). Het aantal aanvragen voor woningaanpassingen is gedaald in 2021 (voordeel €207.000).
WMO dienstverlening (voordeel €2,0 miljoen)
De uitgaven WMO dienstverlening zijn significant lager dan begroot. Voordeel zit in onderdelen hulp bij het huishouden (€875.000), begeleiding en dagbesteding (€720.000), december circulaire meerkosten (€135.000) en eigen bijdrage CAK-voordeel (€238.000). Het eigen bijdrage voordeel komt voort omdat we meer inwoners ondersteunen met huishoudelijke hulp, maar qua uren huishoudelijke hulp op het niveau van 2019 zitten. De gemeente Deventer zet al jaren in op preventie, hierdoor staan in wijken stevige steunstructuren en worden bewoners in vroeg stadium gezien en gesteund. Zo worden problemen vroegtijdig herkend en kan dure zorg voorkomen worden. Team Toegang en Preventie sturen op eigen verantwoordelijkheid van inwoners, dit maakt mensen in algemene zin sterker. De focus ligt niet op aanpak van ziekte en zorg, maar op gezondheid en gedrag. Voorop staat dat iedereen die ondersteuning nodig heeft dat kan krijgen. Daarnaast heeft de coronapandemie een remmend effect gehad op de vraag naar WMO, er is minder vaak een beroep gedaan op bepaalde zorg (bijv. dagbesteding). Dit heeft zich in 2021 voortgezet. In de prognose is rekening gehouden met inschatting van de meerkosten, vanuit de december circulaire 2021 hebben we hier €138.000 voor ontvangen, de dekking hiervan komt het programma Algemene dekkingsmiddelen.
Vraagafhankelijk Vervoer (voordeel €361.000)
De aanvragen voor vraagafhankelijk vervoer zijn nog steeds niet op het oude niveau in verband met corona.
Volksgezondheid (voordeel €225.000)
In verband met een afrekening van voorgaande jaren hebben we een voordeel op maatwerk JGZ (€58.000). Daarnaast een voordeel op handhaving en toezicht kinderopvang (€151.000). Dit komt met name door minder toezicht kinderopvang i.v.m. corona en een positieve afrekening van het jaar 2020.
Schuldhulpverlening (voordeel €86.000)
Op apparaatslasten is een voordeel van €129.000 gerealiseerd, met name door de inzet van capaciteit voor het Meldpunt Toeslagenaffaire dat door het rijk wordt vergoed. Daarnaast is van het UWV voor €42.000 aan vergoedingen ontvangen.Er zijn voor diensten aan derden €105.000 extra opbrengsten gegenereerd. De opbrengsten op enkele reguliere diensten onder andere WSNP, schuldbemiddeling en kredietverstrekking vielen echter €153.000 lager uit.
In de voorziening dubieuze debiteuren BAD is een bedrag van €28.000 gestort. Daarnaast waren er een aantal kleine tegenvallers van €9.000. Per saldo levert het geheel een voordeel op van €86.000.
Lokaal Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang BW-MO (voordeel €227.000)
Op lokaal beschermd wonen en maatschappelijke opvang BW-MO is er een onderbesteding van €227.000.
Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang BW-MO regionaal (nadeel €839.000)
In 2021 is een voorlopig positief financieel resultaat ontstaan van circa €6,7 miljoen ten aanzien van de regionale voorzieningen beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Conform regionale afspraken wordt dit resultaat toegevoegd aan het regionale weerstandsvermogen beschermd wonen en maatschappelijke opvang. De belangrijkste achtergronden daarvan zijn als volgt.
De belangrijkste achtergrond van dit resultaat is een positief resultaat op beschermd wonen. Hierop werd al een positief financieel resultaat verwacht. Voorts was er op beschermd wonen een voordeel door een te hoog ingeschatte verplichting aan de zorgaanbieders uit voorgaande jaren. Verder was een belangrijke achtergrond van het hoge resultaat op beschermd wonen dat er vanaf 1-1-2021 sprake is van de openstelling van de Wet langdurige zorg (Wlz) voor cliënten met een psychische problematiek. In de loop van het overgangsjaar 2021 zijn daarbij veel cliënten overgaan van met name beschermd wonen (Wmo) naar de Wlz. Dit leidde tot minder uitgaven beschermd wonen dan in de begroting opgenomen. In totaal is daarmee een voordeel op beschermd wonen in natura van €5,1 miljoen en voor pgb beschermd wonen €0,8 miljoen ten opzichte van de begroting 2021. Verder was in 2021 was sprake van een netto-voordeel van circa €0,5 miljoen in combinatie van kleine tegenvallers en meevallers. Door de corona zijn er extra lasten voor 2021 geschat, hier tegenover zijn er in de december circulaire extra middelen van €839.0000 ontvangen. De dekking hiervan komt vanuit het programma Algemene dekkingsmiddelen.
Voorzieningen
(bedragen x €1.000) | ||||
Primitieve begroting | Begroting na wijziging | Rekening | Verschil | |
Uitgaven t.l.v. voorzieningen | 0 | 0 | 61 | 61 |
Inkomsten t.g.v. voorzieningen | 0 | 0 | 28 | 28 |
Saldo | 0 | 0 | -33 | -33 |
Investeringen
(bedragen x €1.000) | ||||
Primitieve begroting | Begroting na wijziging | Rekening | Verschil | |
Uitgaven t.l.v. investeringen | 0 | 2.755 | 1.871 | -884 |
Inkomsten t.g.v. investeringen | 0 | 161 | 82 | -80 |
Saldo | 0 | -2.593 | -1.789 | 804 |
Toelichting
Het netto-resultaat is €804.000 voordelig.
Hiervan wordt aan restant-kredieten overgeheveld naar 2022 t.w.:
- Renovatie Polstraat 8-10 (€319.952);
- Nieuwbouw sporthal Keizerslanden (€226.000)
- Renovatie kleedkamers Kon.UD (€30.000)
- Zandweerd vernieuwen asfaltveld Actief/Hot Wheels (€20.000)
- Luchtbehandelingssysteem Fermerie (€132.000);
De investeringen inzake Sportpark Borgele veldverlichting, Veldverlichting Honk- en Softbal vereniging de Eagles, Veldverlichting training DVV AoAhead, Veldverlichting trainingsveld Kon. UD en verlichting kunstgrasveld Pickwick Players zijn afgerond in 2021. Deze investeringen zijn afgerond met een voordelig resultaat van €135.000).
Renovatie aan de Polstraat 8-10 wordt voorgezet in 2022, deze is nog niet gereed. De Renovatie aan de Bierstraat 45 is afgerond in november 2021.
GR
GR Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) IJsselland
GR
Vestigingsplaats: | Zwolle | ||
Website: | |||
Programma: | Meedoen | ||
Aard: | GR | ||
Deelnemingspercentage: | 9 % | ||
Doel en openbaar belang: | Beschermen en bevorderen van de gezondheid van onze inwoners. Daarbij richt de GGD zich op het verminderen van ongelijkheid in de kans op goede gezondheid onder inwoners.GGD IJsselland is daarnaast onderdeel van een samenhangend aanbod van publieke gezondheid in Nederland. Samenwerking in de regio IJsselland door uitvoering van de Wet publieke gezondheid en richt zich op jeugdgezondheidszorg, infectieziektebestrijding, monitoring van gezondheid en advies over gezondheidszorg aan gemeenten, zorg voor publieke gezondheid bij crisis en rampen. Volgens de wet moeten GGD' en dezelfde gebiedsindeling bevatten als de gemeenten die samen de Veiligheidsregio vormen. | ||
Financieel risico: | Elke gemeente geeft een bijdrage per inwoner voor de basisproducten die voor alle gemeenten gezamenlijk worden uitgevoerd (inwonersbijdrage). GGD IJsselland voert een actief financieel risicobeleid. De weerstandscapaciteit wordt geëvalueerd op basis van een financiële risico-inventarisatie. In 2019 is de notitie Risicomanagement en weerstandsvermogen geactualiseerd.Op basis van de meerjarenraming van GGD IJsselland is het risico voor de gemeente Deventer klein. Risico's voor de GGD zijn o.a. faillissement van toeleveranciers, claims, extra inzet medewerkers bij uitbraak infectieziekte en boventallig personeel bij beëindiging of afnemende activiteiten. Indien de weerstandscapaciteit niet voldoet, kunnen gemeenten – naar rato van het inwonertal - worden aangesproken op een eventueel exploitatietekort. Het weerstandsvermogen is met een ratio van 1,14 goed. Op basis van de meerjarenraming van GGD IJsselland en het beschikbare weerstandsvermogen is het risico voor de gemeente Deventer klein. | ||
Toelichting: | In totaal nemen 11 gemeenten deel aan de Gemeenschappelijke Regeling (GR) GGD IJsselland. Elke gemeente heeft 1 stem. De zeggenschap in de GGD is daarmee afgerond 9%. Het financieel belang van Deventer in de GGD is echter 18,3%. | ||
Beleidsvoornemens: | In de ontwikkelingenbrief 2022 schrijft de GGD dat er de komende tijd nog veel onderzoek wordt gedaan naar de impact van de Coronapandemie op de samenleving. “Gezond centraal: van crisis naar kans’. 2022 wordt het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen en de start van een nieuwe bestuursperiode voor GGD IJsselland. In 2022 borgt de GGD de opbrengsten van de agenda publieke gezondheid ‘Beweging vanuit eigen regie’ en bouwen ze met het nieuwe bestuur aan een bestuur agenda die de beweging voortzet. | ||
Contractwaarde 2021: | Realisatie contractwaarde: | €67.308 (maatwerk JGZ) | |
Bijdrage GR 2021: | Realisatie bijdrage GR: | €3.620.896 | |
Subsidie 2021: | Realisatie subsidie: | ||
Dividend 2021: | Realisatie dividend: |
Financiele gegevens | 2020 | 2021 | 2022 |
Eigen vermogen: | €2.916.000 | €1.418.000 | €1.500.000 |
Vreemd vermogen: | €5.047.000 | €4.802.000 | €4.550.000 |
Resultaat: | €293.000 | €0 | €0 |
Bron: | Jaarrekening | Begroting | Begroting |
Nominale (balans)waarde aandelenkapitaal 31-12-2021: | |||
Garantie 31-12-2021: | |||
Lening 31-12-2021: |
GR Vervoerscentrale Stedendriehoek
GR
Vestigingsplaats: | Lochem | ||
Website: | |||
Programma: | Meedoen | ||
Aard: | GR | ||
Deelnemingspercentage: | 11 % | ||
Doel en openbaar belang: | Samenwerking in de regio Stedendriehoek om ervoor te kunnen zorgen dat inwoners in staat zijn om zich, naast het openbaar vervoer, zelfstandig en tegen een redelijk tarief te verplaatsen met een vorm van aanvullend openbaar vervoer of via het doelgroepenvervoer. | ||
Financieel risico: | In de begroting staan de financiële risico's vermeld. Als één van deze risico’s zich voordoet, kan dit leiden tot onrust bij reizigers en extra kosten voor gemeenten. De vervoercentrale heeft weinig financiële ruimte in de begroting om die risico’s op te vangen. Als de vervoercentrale niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen, moeten de deelnemende gemeenten daarvoor betalen. Met één vervoerder is er nog een geschil over de afrekening van de vervoerskosten 2018/2019. De vervoerder heeft een claim ingediend. In 2022 wordt dit geschil opgelost, we hebben hier voldoende middelen voor gereserveerd. | ||
Toelichting: | |||
Beleidsvoornemens: | De komende jaren staan in het teken van het verder verlagen van de organisatie- en vervoerskosten, waarbij in 2021 de focus lag op het vraagafhankelijk vervoer. Dit wordt in 2022 voortgezet. | ||
Contractwaarde 2021: | Realisatie contractwaarde: | €735.251 | |
Bijdrage GR 2021: | Realisatie bijdrage GR: | €337.727 | |
Subsidie 2021: | Realisatie subsidie: | ||
Dividend 2021: | Realisatie dividend: |
Financiele gegevens | 2020 | 2021 | 2022 |
Eigen vermogen: | €620.920 | €600.920 | €571.858 |
Vreemd vermogen: | €7.227.443 | €3.580.000 | €3.879.530 |
Resultaat: | €160.030 | €250.000 | €100.469 |
Bron: | Jaarrekening | Begroting | Begroting |
Nominale (balans)waarde aandelenkapitaal 31-12-2021: | |||
Garantie 31-12-2021: | |||
Lening 31-12-2021: |
NV
NV Sportbedrijf Deventer
NV
Vestigingsplaats: | Deventer | ||
Website: | |||
Programma: | Meedoen | ||
Aard: | NV | ||
Deelnemingspercentage: | 100% | ||
Doel en openbaar belang: | Stichten, beheren, exploiteren en in stand houden van binnensportaccommodaties (De Scheg, Borgelerbad, sporthallen/gymzalen). | ||
Financieel risico: | Op basis van een risicoscan is het benodigd weerstandsvermogen voor de NV vastgesteld. Als subsidieverstrekker zorgt de gemeente voor een stuk borging van de continuïteit van deze vennootschap. Een substantieel ander deel zal van de gebruikers (opbrengsten) moeten blijven komen. Dat was, is en blijft een risico voor dergelijke voorzieningen en het is voor de vennootschap een uitdaging om te blijven zorgen voor een aantrekkelijk aanbod tegen marktconforme / concurrerende prijzen in het belang van het op niveau houden van het gebruik. | ||
Toelichting: | De jaarrekening 2020 laat een weerstandsvermogen van afgerond €1,0 miljoen zien. Het beoogd benodigd weerstandsvermogen (vastgesteld op €656.000) is daarmee gerealiseerd. In 2022 wordt wederom een risicoscan uitgevoerd en op basis daarvan wordt het benodigd weerstandsvermogen geactualiseerd. In die actuele risicoscan zal ook het minimaal benodigde en beschikbaar te houden liquidatiesaldo een plaats moeten krijgen. Constatering is dat het liquiditeitssaldo van het sportbedrijf zeer marginaal is (€249.000 eind 2019 en prognose voor 2022 is €340.000). Meerjarig groeit het liquiditeitssaldo naar €1,1 miljoen in 2025. Het verwachte resultaat over 2021 is €180.000 positief. | ||
Beleidsvoornemens: | Eind 2019 is de strategische visie High Five 2020 van de NV Sportbedrijf Deventer geactualiseerd. Aanleiding voor het vervroegd actualiseren van de strategische visie is het nieuwe Meedoen Sportbeleid 2020-2030 “Samen sporten maakt sterk”, Het Nationaal Sportakkoord, de Toekomstverkenning sport (vanuit het Sociaal Cultureel Planbureau en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Een visie voor de toekomst van De Scheg wordt in 2022 uitgewerkt en vervolgens met het college en de raad besproken. Die vast te stellen visie wordt de basis voor (vervanging-)investeringen in De Scheg. | ||
Contractwaarde 2021: | Realisatie contractwaarde: | ||
Bijdrage GR 2021: | Realisatie bijdrage GR: | ||
Subsidie 2021: | Realisatie subsidie: | €4.408.728 (incl. verenigingsondersteuning en sportstimulering) | |
Dividend 2021: | Realisatie dividend: |
Financiele gegevens | 2020 | 2021 | 2022 |
Eigen vermogen: | €1.030.310 | €1.030.310 | €1.140.981 |
Vreemd vermogen: | €18.232.479 | Niet bekend | Niet bekend |
Resultaat: | €42.164 | €180.000 | €110.150 |
Bron: | Jaarrekening | Prognose | Begroting |
Nominale (balans)waarde aandelenkapitaal 31-12-2021: | €90.756 (€0) | ||
Garantie 31-12-2021: | €1.237.064 | ||
Lening 31-12-2021: | €12.685.062 |
Gerelateerde informatie
Documentnaam | Bestandsgrootte | Openen |
---|---|---|
Sport en Accommodatiebeleid 2020-2030 | 0,6 Mb | |
Regionaal actieplan Maatschappelijke opvang 2017-2022 | 0,5 Mb | |
Regiovisie Maatschappelijke opvang 2017-2022 | 0,5 Mb | |
Verbindend kader Sociaal domein 2019-2022 | 1,0 Mb | |
Beleidsplan Vrijwilligers en mantelzorgers 2017-2020 | 0,5 Mb |