De paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing is opgesteld volgens het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV), de beleidsnota Risicomanagement en Weerstandsvermogen (geactualiseerd 2015) en de beleidsnota reserves en voorzieningen (2018).
Weerstandsvermogen
De risico’s zijn gedaald ten opzichte van de laatste inventarisatie in de begroting 2022-2025, de ratio weerstandsvermogen is ongeveer gelijk gebleven 1,03.
Relevante aspecten
- 42 risico’s komen in aanmerking voor het aanhouden van weerstandsvermogen.
- 8 van deze risico’s hebben een risicoscore ≥ 9.
- De risico’s in de grondexploitatie A1 zijn gestegen, de risico’s in de grondexploitaties Sluiskwartier en poort van Deventer zijn gedaald (zie paragraaf grondbeleid).
- Het risico slim warmtenet wordt binnen het project opgevangen en vervalt voor de berekening van het weerstandsvermogen.
- De overige risico’s zijn gelijk gebleven.
- Conform de beleidsnota risicomanagement en weerstandsvermogen houden we rekening met een extra buffer (de zogenaamde minimumnorm): 2% van de algemene uitkering uit het gemeentefonds en 2% van de OZB capaciteit 2022.
Conclusies
Conform het bestuursakkoord beschikken we over voldoende weerstandsvermogen wanneer de uitkomst van de ratio minimaal 1 is. De gemeente beschikt met deze uitkomst op dit moment over voldoende weerstandsvermogen om de belangrijkste financiële risico’s volledig op te vangen. In de voorjaarsnota 2022 wordt de ratio weerstandsvermogen opnieuw bepaald.